albНазадHapja e ekspozitës “TANI” në Bienalen e 17-të të Arkitekturës në VeneciaMë 20 maj 2021, zyrtarisht u hap ekspozita e Byrosë për Arkitekturën Inovative (BAIN), e cila përfaqëson Republikën e Maqedonisë Veriore në Bienalen e 17-të të Arkitekturës në Venecia, Itali. Projekti BAIN, me Komisioneren Dita Starova Qerimi, artiste dhe drejtore e Galerisë Kombëtare të RVM, dhe të kuruar nga arkitekti Bekir Ademi dhe profesori i universitetit Jordan Shishkovski, është vendosur në atriumin e Palazzo Zorzo në godinën e selisë së Rajonit të UNESCO-s Zyra për Evropë. “Kjo nuk është hera e parë që zyra jonë ka pritur pavijonin kombëtar të Maqedonisë Veriore brenda Bienales së Venecias, por duhet të theksojmë se është i veçantë dhe vjen pas një periudhe shumë të vështirë për të gjithë ne. “Ekspozita e Bienalës së Venecias 2021 është ngjarja e parë e madhe kulturore ndërkombëtare që rihapet gjatë pandemisë,” tha Matteo Rossetti Këtë herë, përzgjedhja tematike e bienales është një pyetje e shtruar nga Hashim Sarkis, një nga mençuritë udhëheqëse në arkitekturë dhe filozofi sot në botë . Autorët e projekteve i përgjigjen pyetjes “Si do të jetojmë së bashku?”. Projekti “Tani” merr parasysh gjendjen urgjente për ndryshim në shoqëri dhe zbulon dy aspekte të ekzistencës hapësinore-kohore, nevojën për ndarje dhe mbrojtje kundrejt nevojës për një marrëdhënie simbioze me mjedisin. Koncepti materializohet në një përbërje prej druri të përbërë nga elementë druri të ndërlidhur në një strukturë të vetme harmonike hapësinore, kornizë arketipale, asociim shtëpie, banim dhe strehe. Në hapje u drejtuan komisionerja Dita Starova Qerimi drejtore, autori dhe kuratori Bekir Ademi, kuratori Jordan Shishovskii dhe një fjalim video u dha nga Ministrja e Kulturës e RVM, Irena Stefoska. Për më tepë u drejtua edhe Mateo Rosati përfaqësues nga selia rajonale e UNESCO, një organizatë që me kënaqësi hoqi dorë nga atriumi i pallatit për nevojat e ekspozitës. Starova Qerimi dha një përmbledhje të shkurtër të projektit si një vizualizim i kërkimit të përgjigjes përfundimtare për jetën dhe shtëpinë, pasqyruar përmes formës së projektit. Projekti “Tani” pasqyron idenë e së bashku ose bashkësisë përmes unitetit të përjetshëm të dualiteteve, e cila është menjëherë e dukshme në marrëdhëniet midis mikro dhe makrostrukturës dhe përfshin disa interpretime të ndryshme të brendshme-të jashtme, private-publike, të mbyllura të hapura marrëdhëniet shtëpi-shoqëri, duke filluar nga individi si qeliza themelore në kolektivitet. – Për mua, gjëja më e rëndësishme është që në Venecia, përmes projektit tonë fillestar “Tani” kemi sjellë një sintezë të kuptimit të fjalës “shtëpi” dhe besoj se në mënyrën më të mirë ne përfaqësojmë vendin dhe arkitekturën tonë në këtë ngjarje të jashtëzakonshme ku ne prezantohemi njësoj fuqishëm në Bienalen e 17-të Arkitektonike. Nga tani deri në fund të Nëntorit, arkitektët dhe entuziastët nga e gjithë bota do të prezantohen në Venecia, Itali, në Ekspozitën e 17-të Ndërkombëtare të Arkitekturës organizuar nga La Biennale di Venice. Bienalja e Arkitekturës së Venecias është si Olimpiada e Arkitekturës, e cila bashkon perspektivën dhe dialogun botëror. Ajo është një përqendrim i gjeniut krijues nga e gjithë bota. Për ne, është një mundësi e rrallë për të prezantuar veten me dinjitet si një vend në një nga ngjarjet më prestigjioze që mbahet tradicionalisht. Përkundër pandemisë globale që na ka sjellë shumë ndryshime shoqërore globalisht, këmbëngulja na ka inkurajuar dhe ka treguar se kemi një projekt që i përgjigjet pyetjes “Si do të jetojmë së bashku?” “Si komisioner i të gjithë ekipit të udhëhequr nga Bekir Ademi, ju uroj shumë suksese.”- thotë Starova-Qerimi. Ademi e përshkroi ndërtesën si një përfaqësim simbolik të një fragmenti të turmës dhe një shoqatë të drejtpërdrejtë të idesë njerëzor e të shtëpisë dhe bashkëjetesës, ndërsa Shishkovski theksoi që Përfaqësuesit e projektit “Tani” shprehën mirënjohje të veçantë për Drejtorin e Zyrës së UNESCO-s në Palazzo Zorzi, Ana Luisa Massot Thompson-Flores, si dhe Konsullin e Përgjithshëm të RVM në Venecia, Stojan Vitanov, për mbështetjen e tyre në lidhje me vendin dhe organizimi i kësaj ngjarjeje. Pjesëmarrësit: Bekir Ademi, Ana Rafailovska, Ivana Caloska, Jordan Shishovski, Enis, Abovski, Enes Sever, Amine Ademi, Atanas Naumovski, Gavril Boskovski, Nita Qavoli, Aida Salihu, Dren Nevzati, Elmedina Hasani. Ndërtimi, materializimi dhe dizajni: Bekir Ademi / BINA, logjistika: Enis Abovski, Amine Ademi, Atanas Naumovski, instalimi audio: Vladimir Lukash, Gjorgji Mitrevski, teksti: Ana Rafailovska, Jordan Shishovski, Bekir Ademi, Grafika:Ivana Caloska, Enes Sever Bienalja e 17-të e Arkitekturës së Venecias po zhvillohet me një vonesë prej një viti, për shkak të ndërrimeve të shkaktuara nga KOVID 19. Organizimi në lokacionet tradicionale Xhardini, Arsenale dhe vende të tjera në të gjithë Venecian është në nivelin më të lartë dhe në përputhje me KOVID 19 protokollet, dhe vizitorët me një numër të konsiderueshëm të reduktuar. Sidoqoftë, qyteti vibron në frymën e bienales dhe pavionet e vendeve pjesëmarrëse përmbajnë vepra dhe projekte mbresëlënëse dhe provokuese. Bienalja e këtij viti përfshin 112 pjesëmarrës nga 46 vende, me delegacione nga Afrika, Amerika Latine dhe Azia dhe një përfaqësim të gjerë femra. Për të nëntën herë me radhë, Maqedonia po paraqitet në këtë ngjarje më prestigjioze, që nga viti 2004. Në videon për Bienalen e Venecias, Ministrja e Kulturës, Dr. Irena Stefoska tha: “Për ju, të cilët aktualisht jeni ambasadorë të kulturës dhe artit maqedonas që na përfaqësoni në Bienalen prestigjioze të Venecias, ju uroj që të jeni të kënaqur dhe të fitoni përvojë të vlefshme, dhe projekti juaj të tërheq vëmendje të lakmueshme. Pamja e botës krijuese aktualisht është e përqendruar në Venecia. Pavijoni maqedonas është i zbukuruar me vizionin tuaj, i cili, do ta them përsëri, jam i bindur që i jep përgjigje pyetjes tematike të kësaj bienale: “Si do të jetojmë së bashku?”. Mbi të gjitha, kuratori kryesor i kësaj bienale, Hashim Sarkis, ju bëri thirrje juve, arkitektëve, pavarësisht nga ndarjet politike dhe pabarazisë ekonomike në botë, të mendoni për hapësira në të cilat mund të jetojmë së bashku. Sinqerisht pendohem që nuk jam fizikisht me ju, por ju keni gjithë mbështetjen time. Mbi të gjitha, lajmi i mirë nga Venecia jeni ju. Tani është koha juaj. Në të njëjtën kohë, jini mikpritës të mirë për të gjithë vizitorët në pavijonin maqedonas në Pallatin prestigjioz Zorci. Ju pershendes dhe shihemi ne shtepi! “ I gjithë ekipi shpreh mirënjohje të thellë për mbështetësin e veprimtarisë, Ministrinë e Kulturës të Republikës së Maqedonisë Veriore. 253 посети
5/28/2021