дома
 


Културата нашето
најголемо богатство

 

 Ноќ на книгата 2021

233 посети
4/13/2021

 БЛАГОСЛОВИ МАЈКО

 

Ајде мајко во чаршија

Да купиме прстен бурмајлија,

Вечер сватови да одиме

...▼ 69 посети
3/22/2021

 Во галеријата на Локалната установа Градски музеј Крива Паланка синоќа беше отворена изложбата „50 години творештво на Мице Јанкуловски-Мицко".
Изложбата опфаќа триесетина
...▼ 95 посети
3/5/2021

Општинска установа Дом на културата Крсте Мисирков- Свети Николе по повод Меѓународниот ден на жената 8 март на ден 08.03.2021 год.(понеделник) со почеток во 12:00 часот во Библиотека ќе се ...▼ 81 посети
3/5/2021

Ни претставува чест и задоволство, што имаме можност да ви ја претставиме новата книга „Makedoniji s ljubavlju" од авторката  Јудита Реј Худечек од Република Хрватска.  Инспиративната ...▼ 142 посети
2/23/2021

Нацоналната опера и балет најавува „Гала оперски концерт“ кој ќе се одржи во петок (19.2.2021), во 20 часот. Настапуваат Ристе Велков – баритон, Билјана Јосифов – сопран, Драган ...▼ 81 посети
2/15/2021

Посланието на Блаже Конески до Македонците
Да се биде Македонец значи според Конески да се избере свесно товарот на противречната, трагична македонска историја. Пишува Кица Колбе


...▼ 93 посети
2/15/2021

Оркестарот на Филхармонија вечер со почеток од 20 часот ќе го одржи традиционалниот концерт по поводДенот на вљубените насловен „24 илјади бакнежи“.
На програмата се безвременски
...▼ 82 посети
2/15/2021

Романот „Боксерот од Ново маало“ од авторот Владимир Плавевски, во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“, ја доби престижната награда „Стале ...▼ 107 посети
2/15/2021

 

МКУД „Слобода" Аделајд

Благодарност за нашите изведувачи кои учествуваа на фестивалот на славење на  културата во ...▼

64 посети
3/23/2021

ПОЕТСКА МАНИФЕСТАЦИЈА ,, ВАНЧО НИКОЛЕСКИ" 20- МАРТ- 2021

По повод поетската манифестација „ВАНЧО НИКОЛЕСКИ” 2020 и четврта ...▼

61 посети
3/23/2021
 

Кон крајот на ...▼ 72 посети
2/24/2021


Кон крајот на 2020 година издаваштвото на Заедницата на Македонците во РХ беше збогатено ...▼

Националната установа Центар за култура ‒ Крива Паланка по третпат ја ...▼ 83 посети
2/15/2021


Националната установа Центар за култура ‒ Крива Паланка по третпат ја организираше поетската манифестација „Вино преточено во љубов” ...▼

Осумнаесет македонски ликовни уметници од неколку генерации и различни ...▼ 63 посети
2/15/2021


Осумнаесет македонски ликовни уметници од неколку генерации и различни творечки определби учествуваат на традиционалната групна ...▼